Memenin büyüklüğünde kaynaklanan bu sorunlardan estetik meme küçültme ameliyat ile kurtulabilirsiniz. Memeler yapısal ya da hormonal sebeplerle büyüyebilir. Meme küçültme ameliyatı, meme gelişimi tamamaladıktan sonra yapılan, memelerin küçültme ve dikleştirme işlemidir.
Meme küçültme ameliyatından önce ayrıntı bir muayene ve bilgi alışverişi yapılmalıdır. Geçirilmiş bir meme ameliyatı veya infeksiyon olup olmadığı, meme de kitleye rastlanıp rastlanmadığı sorgulanmalı ve büyümenin hormonal bir sebebe bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Yaşa bağlı olarak mamografi ve gerekirse meme ultrasonu yapılması gerekebilir. Meme ameliyatına karar verdikten sonra rutin yapılması gereken ameliyat öncesi tetkikler yapılır.
Büyümesi durmuş ve hormonal bir hastalığı olmayan kişilerde meme küçültme ameliyatı düşünülebilir. Memelerin büyüklüğüne göğüs kafesinin yapısına ve cilt özelliklerine göre ameliyat tekniği belirlenir. Tüm tekniklerde meme küçültülürken aynı zamanda dikleştirilir.
Bir çok teknikle yapılabilen bu ameliyat tüm dünya da en çok “vertikal mamoplasti” tekniği ile yapılır. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ortalama 2.5-3 saat sürer ve 1-2 gece hastanede kalmayı gerektirir.
Ameliyat sonrası 6. saatte beslenmeye başlayabilir ve kalkıp yürüyebilirsiniz. Ameliyat sırasında kan ve serum sızıntılarını toplaması için dren denilen ince vakumlu borular kullanılır ve 1-2 gün sonra drenler çıkartılır. İlk günlerde kol hareketlerinin sınırlandırılması gerekir. 1 hafta sonra işinize dönebilirsiniz.
Memedeki izler birkaç ay kızarık kalacak ve giderek solacaktır. Memelerin nihai şeklini alması 3 ay sonra olacaktır.
Ameliyat sonrası erken dönemde kanama, enfeksiyon ve yara ayrışması gibi sorunlar nadiren oluşabilir. Geç dönemde ise meme şekline ve yara izine bağlı sorunlar karşımıza çıkabilir. Şekle bağlı memnuniyetsizlik genellikle büyüklüğe bağlı olanlardır. Bu yüzden ameliyat öncesinde istenilen meme büyüklüğünü ayrıntılı konuşmakta fayda vardır. Yara izine bağlı sorunlar erken dönemde izin belirgin olması kızarık olması kaşıntılı olmasıdır. Bu durum esmer tenli kişilerde daha sık görünür ve bir yara iyileşmesi problemidir. Haricen ilaç kullanmayı gerektirebilir.